Sedan 2017 är VoltAero en fransk startup som arbetar med en hybrid privat jetmodell. Projektet leds av Jean Botti (VD för VoltAero), tidigare innovationsdirektör påAirbus. Hans tidigare position gör honom till en pionjär inom flygteknisk innovation. Han var ansvarig för E-fan-projektet. airbus :s första 100 % elektriska flygplan, som korsade Engelska kanalen 2015. VoltAero är inte det första ansvarsfulla privatjetprojektet. Alice är ett annat.
Att skapa ett hybridflygplan kräver i dag en hel del tekniska framsteg. Hur tänker den franska startupen möta denna utmaning? Vilka är de specifika tekniska egenskaperna hos detta nya flygplan? Det är dessa frågor vi kommer att besvara i den här artikeln.
Historien om Cassio, den franska hybrid privata jet
VoltAero är ett nystartat företag som har funnits sedan 2017. Trots sin unga ålder samlar teamet 75 års expertis inom flygteknikområdet. Framför allt med Electric Cri-Cri-projektet 2011 och E-fan 2015.
Att skapa en hybrid privatjet innebär att ta sig an en specifik utmaning. Flygplanets vikt: de elektriska batterierna väger mycket mer än en full tank med paraffin. Vi måste därför skapa en lättviktsstruktur för att kompensera för vikten av dessa viktiga batterier. För att uppnå detta arbetar teamet hand i hand med olika partners. Målet är att få fram en produkt ”Made in France” som är livskraftig och certifierad på lång sikt.
Det franska företagetAero Composites Saintonge (ACS) har ett nära samarbete med VoltAero i detta ambitiösa projekt. De är experter på innovativa kompositmaterial. De stödjer teamet för hybrida privatjetplan i utvecklingen av en lättviktskomposit som uppfyller säkerhetsstandarderna. De ansvarar också för tillverkningen av testprototypen Cassio 1. Dessutom arbetar deras dedikerade designkontor för elektrisk framdrivning med VoltAero för att skapa batterierna.
Safran Electrical & Power, ett dotterbolag till den välkända motortillverkaren, stöder VoltAero. Den franska flyg- och rymdkoncernen utrustar Cassio 1 med ENGINEUS 45-motorer. Syftet med denna prototyp är att testa drivlinan.
VoltAero arbetar också med Solution F. En grupp med rötterna i motorsporten. Solution F, som är van vid en utmanande kultur, erbjuder det franska nystartade företaget hybridlösningar för framdrivning.
VoltAeros sista stora partner är regionen Nouvelle-Aquitaine. De stöder och övervakar projektet, särskilt med tanke på att den slutliga monteringslinjen ska förläggas till regionen.
De senaste nyheterna från Cassio
Den 21 oktober 2020 kunde vi bevittna jungfruflygningen av Cassio 1-prototypen. En av de största utmaningarna med Cassio 1 är att drastiskt minska det buller som genereras av en privatjet av den här storleken. Utmaningen är inte nödvändigtvis uppfylld under start- och landningsfaserna. Men under resten av flygningen är skillnaden uppenbar. Detta är en första seger för den unga tillverkaren som är baserad i Médis (Charente Maritimes).

Denna första framgångsrika flygning har uppmuntrat ankomsten av goda nyheter för VoltAero. Den 19 november gjorde det franska teamet ett tillkännagivande i ett pressmeddelande. Den nystartade flygplanstillverkaren har valts ut av Europeiska innovationsrådet. De kommer därför att få ekonomiskt stöd som en del av Europas Green Deal-strategi och återhämtningsplan. Jean Botti och hans team kommer att få stöd på totalt 13,1 miljoner euro. För VoltAero är denna europeiska institutions åtagande att finansiera Cassio-projektet ett tecken på förtroende för denna samtida utmaning.
Framtiden för VoltAero, den franska hybrid privatjet
Den unga startupen har tillkännagivit sin tidsplan för byggandet, med målet att erhålla certifiering och den första serieförsäljningen senast 2023. Det är ett snävt schema för denna ambitiösa tillverkare. Ett snävt schema, men inte ouppnåeligt.
Som en påminnelse består Cassio-flygplansserien av totalt 3 modeller. Dessa tre flygplan kommer alla att vara mycket lika. Det som verkligen kommer att skilja dem åt är antalet platser ombord. Inledningsvis kommer vi att ha Cassio 330, med 4 platser ombord. Sedan finns det Cassio 480, som kan bära upp till 6 personer. Slutligen har vi Cassio 600, med 10 säten.

Alla tre flygplanen har identiska prestanda. De har hybridelektrisk framdrivning, som sträcker sig från 330 kilowatt till 600, vilket anges av namnet på varje flygplan. Dessutom har de en räckvidd på 3.30 timmar när de flyger i 370 km/h. Detta ger en räckvidd på cirka 1 350 km. Slutligen kan varje flygplan starta och landa på ett avstånd av 548 meter. För samma prestanda skulle ett konventionellt turbopropflygplan förbruka 44,3% mer bränsle. Cassio flyger på biobränsle och minskar därmed sitt koldioxidavtryck ännu en gång.
Sammanfattningsvis har VoltAeros franska hybrid privatjet ett antal fördelar och ser ut att ha en lovande framtid. För Jean Botti är Cassio bara det första steget i ett mer ambitiöst projekt. Hans slutmål är att modernisera flyget och göra det mer ansvarsfullt.