År 2050 ska affärsflyget, och flyget i allmänhet, ha som mål att vara koldioxidneutralt. Som ett led i denna utveckling mot ett hållbart flyg finns det ett antal lösningar på gång, till exempel användning av biocarburants dits SAFeller elektriska flygplansmodeller som Volocopter, l’avion électrique Alice eller CityAirBus. Ett antal flygplanstillverkare arbetar dock med ett annat alternativ: vätgasdrivna flygplan. AEROAFFAIRES presenterar denna alternativa lösning för ett utsläppsfritt flyg.
Vad är vätgas?
Att minska koldioxidutsläppen inom flygsektorn är flygplanstillverkarnas mål fram till 2050. Vätgas är en långsiktig lösning som för närvarande studeras. Men vad är vätgas? Vilka är dess fördelar?
Väte är ett av de 2 grundämnen som bildar vatten. Det är också det lättaste grundämnet på jorden (en del av det periodiska systemet). Det finns i vattendrag, sjöar, hav och till och med i atmosfären.
Hur fungerar vätgas? Vätgasen förbränns i motorns gasturbiner i förbränningskamrarna. Tack vare en bränslecell omvandlas sedan den frigjorda energin till elektrisk energi, som sedan driver motorn.
Inuti flygplanet kan vätgas lagras i gas- eller vätskeform vid -235 grader. Eftersom vätgas har en lägre densitet än dagens paraffin kan flygplanskonstruktioner modifieras i framtiden. Slutligen förorenar vätgas inte, eftersom de utsläpp som den ger upphov till inte är något annat än vattenånga, så det är en möjlighet vi kan ta tillvara för att uppnå nollutsläpp till 2050.
De olika projekten för vätgasdrivna flygplan och privatjet
Många yrkesverksamma inom flygbranschen undersöker detta alternativ till användning av paraffin. Med hållbar luftfart på agendan ser ett antal projekt dagens ljus. Nyligen gick till exempel GE Aviation och Safran samman med Airbus för att testa en vätgasdriven motor. Och Beyond Aerospace, ett Toulouse-baserat flyg- och rymdföretag som grundades 2020, planerar att skapa en vätgasdriven privatjet efter att nyligen ha samlat in pengar.
AEROAFFAIRES vi skulle vilja presentera andra vätgasprojekt inom flygsektorn.
Airbus och dess ZEROe-flygplansprogram
Airbus samarbetar för närvarande med flera motortillverkare för att utrusta sina flygplan. Pratt & Whitney, CFM International, Safran och General Electric. Airbus avslöjar gradvis planer på vätgasdrivna flygplan. Framför allt med sina 3 olika koncept som kallas ZEROe, för nollutsläpp. År 2035 hoppas flygplanstillverkaren att ha helt vätgasdrivna, CO2-neutrala flygplan i luften.
Airbus befinner sig för närvarande i testfasen på en A380. Fram till 2025 kommer flygplanstillverkaren att sätta upp ett system för att driva en av flygplanets fyra motorer med vätgas. För närvarande är A380 på testbädden utrustad med en 5:e motor som drivs med vätgas. 4 tankar med totalt 400 kg vätgas är placerade nära och baktill på flygplanet för att förse den motor som testas med flytande vätgas. Enligt flygplanstillverkarenkommer projektetatt ”definiera specifikationerna för vätgasdriftsystemet, övervaka flygproven och förse A380 med en testbänk för att testa vätgasmotorn i kryssningsfasen”. De 4 andra motorerna som sitter under vingarna kommer att fortsätta att fungera normalt under vätgasmotorns testfaser.

Pratt & Whitney och dess vätgasmotor
Pratt & Whitneys intresse för vätgas är inte så nytt. Faktum är att man redan 1957 tog upp möjligheten att skapa vätgasdrivna flygplan. Det amerikanska företaget var ett av de första som utnyttjade denna sektor och testade de möjligheter som vätgasen erbjuder.
Hittills har Pratt & Whitney avslöjat att man arbetar på en ny vätgasmotor som så småningom kommer att driva flygplan och privata jetplan. Dessutom arbetar flygplansföretaget redan hand i hand med flygplanstillverkare, bland annat Airbus. Företaget levererar cirka 35% av motorerna till modellen Airbus A320 Neo och samtliga motorer till tillverkarens modell A220. Pratt & Whitneys idé var att bygga en motor som kunde använda flytande väte i stället för det paraffin som ursprungligen användes. För att ta det hela ett steg längre planerar man också att återvinna den vattenånga som vätgasen producerar under förbränningsprocessen. Framtiden för ”Zero Emission” är på väg!
Partnerskap för att utrusta flygplatser med vätgas
Jättar inom flygindustrin samarbetar redan för att erbjuda installation av vätgas på flygplatser. Detta är fallet med Air Liquide, Airbus och Vinci Airports, som går samman för att göra övergången till ett hållbart flyg. De har tillkännagivit en tioårsplan för att hjälpa flygplatser och andra anläggningar att förses med vätgas. Den första pilotflygplatsen som kommer att gynnas är Lyon-Saint Exupéry. År 2023 kommer den att få distributionspunkter för vätgas. Inledningsvis kommer vätgasen att användas för att driva markutrustning som banfordon och hanteringsmaskiner. Därefter, fram till 2030, kommer dessa distributionspunkter att användas för att förse flygplan med flytande vätgas.
På AEROAFFAIRES är vi tillgängliga 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, inklusive helger och allmänna helgdagar. Vi svarar snabbt på din förfrågan från devis en ligne men också per telefon på +33 (0)1 44 09 91 82.