Rymden har alltid varit en källa till fascination för mänskligheten. Många frågor kvarstår om det kosmos som omger vår planet. Anmärkningsvärda framsteg har gjorts på detta område. De har satt sin prägel på 1900-talet, inte minst Neil Armstrong, som var den första människan att gå på månen 1966.
Dessa upptäckter, som vanligtvis är reserverade för astronauter, öppnar en ny dörr, en resa in i ett område som fortfarande är relativt osäkert.
Med de framsteg som görs inom rymdsektorn öppnas rymdresor upp för några av världens rikaste personligheter. Många av dem har faktiskt bestämt sig för att positionera sig inom detta område, med en önskan om att resa ut i universum för att upptäcka mer om vad som omger oss. Vissa går ännu längre och vill dela med sig av denna unika upplevelse till privatpersoner.
Utan att inse det håller en ny form av turism på att växa fram. Denna ambition leder till en kapplöpning om att utveckla rymdturismen. Tävlingen är särskilt intensiv mellan två män, Jeff BEZOS och Richard BRANSON, som utkämpar ett krig om vem som blir först med att resa till kosmos. En tredje man, Elon Musk, har inte sagt sitt sista ord, trots några bakslag.
Fotokredit Space X
Jeff BEZOS, Richard BRANSON & Elon MUSK, tre män och en önskan om att demokratisera rymdturismen
Jeff BEZOS nådde framgång genom att föreställa sig och skapa ett företag som vi alla känner till: AMAZON: AMAZON. Han är grundare och huvudaktieägare och var även företagets styrelseordförande och VD fram till nyligen. I dag är denne amerikan världens rikaste man, enligt den berömda tidskriften Forbes, med en förmögenhet som uppskattas till över 200 miljarder dollar.
År 2000 startade han ett nytt företag , Blue Origin, med målet att demokratisera tillgången till rymden genom att möjliggöra tekniska framsteg. Han designade New Gleen, en bärraket för tunga lyft som ska göra sin första flygning 2022.
För att få en plats på skytteln måste du betala mellan 200000 och 300 000 dollar.
Fotokredit @blueorigin
Richard BRANSON gjorde sig ett namn med sitt brittiska varumärke Virgin Group, vars verksamhet delvis är inriktad på flygbolag. Hans företag har gjort det möjligt för honom att klättra in på Forbes Top 300-lista över världens rikaste män.
År 2004 grundade han Virgin Galactic, ett företag som syftar till att sälja suborbitala flygningar. Den 11 juli 2021 kommer han att bli den första miljardären som reser till rymdens utkant ombord på VVS Unity, som skapats av hans företag.
För att få njuta av några minuter i rymden måste du betala 200 000 dollar.
Fotokredit @virgingalactic
Slutligen skulle Elon MUSK, ordförande för Tesla, också vilja spela en roll i rymdturismen. VD:n grundade Space X 2002, ett företag som vann ett kontrakt för att transportera gods med NASA. Denna miljardär verkar dock ligga något efter sina andra konkurrenter. Faktum är att han har haft några problem med utvecklingen av kapseln ”Crew Dragon Demo-1”.
Efter att ha smugit sig in på positionen som världens rikaste man, före Jeff BEZOS, är han nu världens tredje rikaste person.
Biljetter till Crew Dragon Demo-1 kommer att kosta $ 250.000.
Fotokredit @spacex
Virgin Galactic och Blue Origin, två företag som ska göra sin första flygning i juli 2021
Richard BRANSON gjorde sin första flygning bara några dagar före Jeff BEZOS. Syftet var att få en känsla för vad en framtida passagerare kan uppleva under en sådan här flygning.
Den 11 juli 2021 fick britten äntligen smaka på ”en upplevelse som bara inträffar en gång i livet”. Klockan 16.41 (amerikansk tid) lyfte Richard BRANSON med sitt team bestående av två piloter och tre specialister från Spaceport America i New Mexico. Under flygningen nådde de atmosfärens gräns på 80 kilometers höjd innan de klättrade upp till 86 kilometers höjd. Under den femtio minuter långa flygningen kunde teamet uppleva effekterna av tyngdlöshet under bara några minuter.
Detta var inte miljardärens första resa ut i rymden. Faktum är att han redan hade chansen att uppleva sensationen ombord på en rysk raket år 2000. Detta var dock första gången som en person reste ut i rymden med hjälp av sin egen apparat.
Fotokredit @richardbranson
9 dagar senare planerar amerikanen också att göra sin egen flygning, den 20 juli, med raketen som döpts till ”New Shepard”. Amazon-grundaren och hans bror kommer att delta i resan, där ett av målen är att nå en höjd av 100 kilometer. Blue Origin är också på tapeten eftersom företaget ska skicka upp världens yngsta astronaut, Olivier DAERMEN, som bara är 18 år gammal.
Även om Richard BRANSON har gått om Jeff BEZOS verkar de två männen inte konkurrera. Skaparen av AMAZON gratulerade nämligen sin motpart på Instagram.
Det finns inget obetydligt med dessa två flygningar. De har påskyndat konkurrensen inom rymdturism.
Den 15 juli avslöjades det dessutom att Elon MUSK hade bokat en plats på en flygning med Virgin Galactic. Denna åtgärd accentuerade rivaliteten inom detta område, särskilt med Jeff BEZOS, som ville bli den första mannen att skjuta upp sin raket. Resultatet blev en vänskap mellan Richard BRANSON och Elon MUSK.
Var står Frankrike när det gäller rymdturism? Ett franskt företag bryter sig loss från den traditionella rymdturismen med ballonger som kan ta sig upp i stratosfären: Zephalto
Detta unga franska företag grundades 2012 och har sedan 2016 utvecklat ”Céleste”, en ballong som kan flyga upp i stratosfären. Projektet har redan kommit en bra bit på väg mot utveckling. Flera prototyper och testflygningar har redan genomförts. De första turistresorna ska vara i drift 2024.
En stor skillnad jämfört med andra erbjudanden är det låga koldioxidavtrycket. För att driva ballongen används bärgas i kombination med solenergi.
Fotokredit @Zephalto
Zephalto är dock inte ensamma om att vilja skicka ut turister i rymden med hjälp av ballonger. I USA planerarSpace Perspective att göra sina första kommersiella flygningar redan 2024.
Några siffror som hjälper dig att förstå vad som står på spel bakom rymdturismen
År 2022 vill Virgin Galactic erbjuda 400 flygningar per år för att upptäcka och utveckla rymdturismen. Mer än 600 biljetter har redan sålts, i mer än 60 olika länder. Men att köpa en biljett till universum är mycket dyrt. En biljett kostar mellan 200.000 och 250.000 dollar. Mer än 50.000 personer sägs vara intresserade av att upptäcka rymden. Även om detta pris inte är tillgängligt för alla är vissa människor beredda att betala galna summor för att få en plats ombord, som en man som betalade 28 miljoner dollar för att följa med Jeff Bezos på flygningen den 20 juli 2021.
Våra flygexperter står till din tjänst 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan för din privatflygning på +33 (0) 1 44 09 91 82. Tveka inte att besöka devis en ligne för att få en prisuppskattning för din privata flygning.