Intervju med François-Valéry Vannimenus, pilot för privatjetplanet Citation 2
Global presentation

- Hur länge har du varit privatjetpilot?
Ungefär 25 år, men jag har haft en ojämn karriär.
- Har du alltid velat ha det här jobbet, eller hur kom det sig att du blev pilot?
Ja, jag har alltid velat flyga ända sedan jag var liten. Jag hade turen att få göra en första flygning, som jag verkligen tyckte om och som bekräftade min önskan att göra det till mitt yrke.
- Hur såg din utbildning ut?
Jag utbildade mig på EPAG-skolan i Merville i norra Frankrike. Den består av två delar: den första är teoretisk, för att klara ATPL, och den andra är praktisk. Den praktiska delen består av flera steg, bland annat trafikflygarcertifikat och instrumentflygning. Allt som allt tar det två till tre år.
Jag tog mina certifikat 1997, men jag började inte jobba inom flyget direkt. Jag gjorde olika jobb inom olika sektorer innan jag återvände till den för gott några år senare.
- Kan man bli privatjetpilot direkt eller måste man börja med att bli trafikflygare?
Det är två väldigt olika saker; man kan börja direkt med privatflyg eftersom det var det jag gjorde. När jag började var det en långsam period och flygbolagen anställde inte. Jag fick möjlighet att flyga för en privatperson och det ena ledde till det andra, jag utvecklade ett nätverk och bestämde mig för att stanna inom det området, utan att ångra något än i dag.
- Vad var din första flygning?
Det finns många första flygningar inom luftfarten. Om det var min första flygning med ett företag så var det mellan Lille och Toussus, 2002 tror jag. Jag var ensam; det var en tid då man fortfarande kunde flyga små plan på egen hand. Nu behöver du två personer i de allra flesta fall, särskilt på turbojet och turboprops. Ur en personlig synvinkel lär man sig mycket av att vara ensam, men att vara två är mycket säkrare om det skulle uppstå problem.
- Vilka typer av flygplan kan du flyga?
I teorin alla, men i praktiken bara den jag är kvalificerad att flyga; för mig är det Citation 2 (Cessna). Du måste klara en behörighet på varje modell du vill flyga, men företagets regler tillåter bara högst tre behörigheter.
- Genomgår du fortfarande utbildning?
Ja, utbildningen är kontinuerlig. Var sjätte månad sker en uppdatering av vissa regler och flygtekniker. Det finns också simulatorer där vi tränar på kritiska faser i flygningen. Jag har nyligen fått utbildning i att använda nya navigationssystem (GPS-liknande).
Affärsflyg

- Hur förändras pilotens jobb?
I kabinen finns det en andrepilot och en pilot, och skillnaden mellan de två är en fråga om senioritet och ansvar. Du är styrman innan du är kapten. Du kan se skillnaden eftersom kaptenens ränder bara haratre bars (synliga i axelhöjd), medan co-piloter har tre.
- Vilka är de största skillnaderna mellan kommersiellt flyg och affärsflyg?
Kommersiell luftfart är mycket mer regelbunden; piloter har sina scheman en månad i förväg och flyger ofta till samma destinationer eller har samma tidtabeller. Privat- och affärsflyg förändras varje dag och du vet inte i förväg hur länge du kommer att vara där. Det finns fördelar och nackdelar med båda, men jag föredrar affärsflyget.
- Har du märkt någon förändring i din kundbas?
Jag tror inte det, det är fortfarande samma typ av människor, trevliga människor, många människor som vill hålla en låg profil. Annars beror det på årstiden; det är fler förfrågningar från familjer under semestern, vilket inte är fallet för affärsmän.
- Vilka är för- och nackdelarna med att vara privatjetpilot?
Jag gillar det faktum att det inte är repetitivt. Det finns också en familjeaspekt i mindre strukturer. Du känner till exempel i allmänhet din partner. Det är också ett jobb där man tjänar bra efter några år. När det gäller nackdelarna skulle jag säga bristen på planering och osäkerheten i arbetet.
- Kan du berätta om en typisk dag?
Det finns egentligen ingen typisk dag, man kan gå när som helst. Men i allmänhet åker jag hemifrån två timmar före flygningen (med min datorväska och/eller resväska) och stannar till vid restaurangen för att hämta catering. Sedan går jag till kontoret för att skriva ut och studera de dokument som rör flygningen (färdplan, väderprognos, kontroll av eventuella fel som kan ha uppstått på flygplanet etc.). Jag pratar med andrepiloten och förbereder flygplanet (uppdaterar kartor och kontrollerar bränsletillägg, till exempel).
Normalt anländer passagerarna cirka femton minuter före avgång. Vi välkomnar dem, andrepiloten ser till att de kommer igång medan jag ger dem en säkerhetsgenomgång och förklarar hur flygningen kommer att gå till. Om passagerarna är sena skjuter vi upp avgången. Det brukar inte vara något problem, utom på några få flygplatser och under vissa perioder (särskilt vid flygledarstrejk) då vi kan behöva vänta i mer än en timme med passagerare ombord.
Flygningen går utan problem: vi kontrollerar regelbundet flygplanets parametrar, vi frågar pax (förkortning av passagerare) om allt är bra och ibland har vi en pratstund.
Väl framme på destinationen, efter handlingtjänsten (dvs. de banrelaterade tjänsterna kopplade till flygplatsassistans och flygplansunderhåll), öppnas dörrarna och passagerarna kan stiga av. Därefter städar vi upp, rengör och tankar flygplanet. Slutligen väntar vi antingen på flygplatsen på att passagerarna ska återvända om det är en tur- och returresa samma dag, åker till hotellet och besöker staden eller återvänder tomma. I allmänhet tar det en timme att förbereda flygplanet för nästa flygning.
- Vad tycker du mest om med ditt jobb?
Att resa. Att sitta vid spakarna på planet och flyga. Jag tycker också om att träffa människor och att besöka olika städer.
- Vilka färdigheter behöver man för att bli en bra pilot?
Jag skulle säga att man måste vara ordningsam, lätt kunna orientera sig i rymden, vara öppen och lyssna på andra.

Personliga frågor
- Tycker du att det är svårt att förena ditt yrkesliv med ditt privatliv?
Ja, det är mycket svårt. Du behöver en mycket förstående partner. Ibland måste man resa bort i flera dagar och åka tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Men det går att göra.
- Vilken var din bästa upplevelse? Vilken flygning imponerade mest på dig?
Ett enormt antal flygningar. Varje flygning är annorlunda och det är komplicerat att välja.
- Vilken var din sämsta upplevelse?
Den värsta upplevelsen var nedisning under flygning under pilotutbildningen. Det bildades is på flygplanet som blev tyngre, vilket ledde till att det tappade kraft. Det blev också is på propellrarna och det var farligt.
- Vilka är dina favorit- och minst favoritlandningsbanor?
Det finns en bana i Marocko, Errachidia, dit man kommer genom att flyga över en bergskedja, sedan passerar man över ett vattenreservat för att slutligen landa på en bana omgiven av öken. En magnifik syn. Landningarna på Sion och Innsbruck är också mycket vackra eftersom man landar mitt bland molnen mellan bergen. Det finns många andra som ger en spänning, som Alesund, med sin avslutning längs de norska fjordarna.
Jag tycker inte alls om att landa på Sabadell i Spanien. Det är en kort bana och när man lyfter håller man tummarna för att man inte ska få motorstopp eftersom det finns hus runtomkring.
- Pratar du mycket med passagerarna?
Inte särskilt mycket. Det beror på vilka de är; en del föredrar att prata med varandra och då låter vi dem vara i fred. Andra kommer och pratar med oss för att de är intresserade av flyg.
- Vilket är ditt favoritflygplan?
Jag har ingen särskild favorit eftersom jag tyvärr inte har provat alla. För närvarande flyger jag Citation 2 och jag gillar det.
Framtiden
- Vad har förändrats inom affärsflyget sedan du blev pilot, och vilka förändringar tror du kommer att ske i framtiden?
Allt förändras mycket snabbt i cockpit, med invasionen av skärmar och automatisering. Men grunden för yrket förblir densamma: att transportera passagerare säkert från punkt A till punkt B. När det gäller framtiden vet jag inte, men det blir mer och mer pappersarbete och restriktioner, och det är en börda.
- Vad tycker du om nouveaux business models inom privatflyget (co-piloting / seat sales)? Hur tror du att flygmäklarens roll kommer att utvecklas under de närmaste åren?
Jag tror inte att det är många som vill boka ett privatplan som är tillräckligt dyrt för att flyga med människor som de inte känner och inte kunna välja sina scheman.
Det har redan inträffat dödsolyckor i samband med den här typen av aktiviteter. Flygplanen omfattas inte av de många mycket strikta regler som gäller för affärsflyget, särskilt när det gäller underhåll. Piloterna är också mindre välutbildade.
När det gäller mäklarens roll vet jag inte, men jag tror inte att det kommer att ske så många förändringar under de kommande åren. Förändringarna kommer säkert att vara kopplade till ny teknik, med större hantering via applikationer, till exempel.
- Vilken inverkan har coronaviruset haft på dig?
För mig personligen har ingenting förändrats. Andra kollegor har gjort en hel del repatriement och medicinska flygningar. För vissa företag har det inte haft någon påverkan, det beror på vilka flygplansmodeller som efterfrågas.
- Har du någonsin testat Garmins Autoland-system, som gör det möjligt för flygplan att landa autonomt? Finns det tillgängligt på din privatjet?
Nej, jag har inte testat det och det är inte tillgängligt på mina flygplan.
- Kan man lita på sådana här tekniska innovationer?
Ja, eftersom vi redan gör det. Många saker är automatiserade i flygplan och det mesta av flygningen sker med autopilot.
- Tror du att framtidens piloter kommer att vara alltmer automatiserade?
Ja, tyvärr, det går inte att komma ifrån. Automatisering är bra när allt går bra, men om det uppstår problem behöver man ett alternativ.
- Vad är din vision om ekologi inom flyget?
Det finns alla möjliga motoriseringstekniker för att minska bränsleförbrukningen, även elektriska, men jag har inte så stor tilltro till dem just nu. Jag föredrar att inte kommentera det ytterligare.
- Slutligen, har du något råd eller budskap som du skulle vilja förmedla?
Jag skulle råda folk att börja med affärsflyg. Och till framtida piloter, beväpna dig med mod och ge aldrig upp.
